تیم مذاکره کننده ایران امتیازات فرابرجامی را پس گرفت زمین بازی

تهران – ایرنا – کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه مدت‌زمان راستی‌آزمایی دو تا سه ماه طول می‌کشد، گفت: کل این پروسه باید برای ده‌ها میلیون بشکه نفت طی شود تا ما مطمئن شویم که تحریم‌ها در عمل برداشته شده است.


سید مصطفی خوش چشم در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا، با اشاره به درخواست مدت‌زمان راستی‌آزمایی سه ماهه از آمریکا برای اطمینان از لغو تحریم‌ها و مبادله پول بین ایران و کشور خریدار نفت ایران، گفت: ما یک دوره طولانی راستی آزمایی می‌خواهیم که باید هفته‌ها و بلکه بیش از دو یا سه ماه باشد.


وی اضافه کرد: دلیل آن هم این است که بخش های مختلف فروش نفت، بنادر، کشتیرانی، بیمه‌های مختلف و روابط بانکی تحریم است و برای اینکه برداشتن تحریم‌ها را آزمایش کنیم، نیاز داریم به اینکه برای فروش محموله‌های بزرگ نفت قرارداد امضا شود، بارگیری شود، از بنادر خارج شود و بعد کشتی‌ها در بنادر مقصد پهلو بگیرند، بار را خالی کنند و پول آن به حساب ایران واریز شود.  


این کارشناس مسائل بین‌الملل افزود: این یک پروسه طولانی مدت است و کل این پروسه باید برای ده‌ها میلیون بشکه نفت طی شود تا مطمئن شویم که تحریم‌ها در عمل برداشته شده و بعد اقدامات خود را شروع کنیم تا تجربه تلخ برجام دوباره تکرار نشود و نقد را به نسیه نداده باشیم.  


خوش چشم با بیان اینکه در حقیقت این بار ما هستیم که نقد طرف مقابل را به نسیه می‌خواهیم، گفت: دفعه پیش برعکس عمل شد و اینبار حرف ما حق است؛ به جهت اینکه ما هنوز در داخل برجام هستیم اما آمریکا با نقض صریح، آشکار و بی‌قانونی، از برجام بیرون رفته و حالا در قبال این عهدشکنی، این بار باید آمریکا نقدی امتیازاتی را پرداخت کند.  


وی تأکید کرد: این دوره برای اینکه ما مطمئن باشیم که این پروسه به طور کامل در بخش‌های فروش نفت و بانک اتفاق می‌افتد، یک تا دو ماه زمان نیاز دارد. البته ما در بخش‌های دیگر هم تحریم هستیم که البته آن هم به چنین مدت زمان طولانی نیاز دارد.


تیم ایرانی زمین بازی را به نفع ایران تغییر داد


وی با اشاره به دستاوردهای علی باقری و تیم مذاکره‌کننده در دولت جدید، گفت: هدف آمریکا این بود که بندهای محدودیت هسته‌ای را زیاد و طولانی‌تر کند و موارد موشکی و منطقه‌ای را در آن بگنجاند. اما از ابتدای دولت جدید، تیمی که به مذاکرات رفت، به طور مشخص بیان کرد که فقط حاضر است در خصوص برجام سال ۱۳۹۴ بحث کند و اجازه گنجاندن موارد دیگر در آن را نخواهد داد.  


این کارشناس مسائل بین‌الملل اظهار داشت: پیش‌نویس‌هایی که طرف ایرانی به مذاکرات برد، در همین راستا بود؛ اینکه امتیازات فرابرجامی پس گرفته شد، به همین معنا بود که زمین بازی را ما تعیین کنیم.  


وی بیان داشت: طرف غربی به دنبال به روز رسانی شده برجام ۲۰۲۲ بود، در صورتی که ما به دنبال نقد کردن امتیازاتی بودیم که در برجام ۲۰۱۵ داده بودیم. در هفته اول جنگی در گرفت برای اینکه کدام زمین بازی باید انتخاب شود و در حقیقت از هفته دوم حرف ما به کرسی نشست و در زمینی که ما می‌خواستیم بازی شد.  


خوش‌چشم ادامه داد: به این معنا که تعهدات ما حداکثر همان چیزی که در برجام امضا و امتیازاتی که از پیش داده شد، است؛ اما به تعهداتی که از طرف مقابل خواستیم، بیش از چیزی بود که در برجام ذکر شده بود. چراکه یکی از شروط ایران همین بود.  


 وی با بیان اینکه آنچه که ما طلب کردیم امتیازات فرابرجامی و براساس بند ۲۵ برجام بوده است، افزود: اگر این اتفاق نمی‌افتاد برجام به خودی خود هیچ محصولی به ما نمی‌داد. اگر قرار باشد منفعت و سودی به ما برسد، در همین است که ما به تعهدات برجامی پایبند باشیم و طرف مقابل سیستم تحریمی پسابرجامی را که اعمال کرده تا مزایای برجام را صفر کند، برچیند.   


خوش‌چشم در پایان خاطرنشان کرد: حالا باید صبر کنیم تا این چند مشکل باقی‌مانده حل و خطوط قرمز ایران رعایت شود و طرف آمریکایی امتیازات آخر را به طرف ایرانی بدهد، آن زمان قرارداد را ببینیم که طرف ایرانی تا چه حد به این هدف نزدیک شده است. اما در جنگ بین دو خواسته و هدف درباره اینکه زمین بازی برجام امضا شده باشد یا برجام به روز رسانی شده، پیروز میدان طرف ایرانی بوده است.



آخرین بروزرسانی سایت: 1400-12-18 19:40