تهیه ۲۲ سبد صادراتی دانش بنیان برای توسعه دیپلماسی علمی وجود

رئیس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری از تهیه ۲۲ سبد صادراتی در تعامل با وزارت امور خارجه خبر داد و گفت: در قالب این سبدها اطلاعات دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان آماده در اختیار سفارتخانه‌ها قرار گرفت تا سفرا به تناسب ملاقات‌هایی که انجام می‌دهند، این دستاوردها را معرفی کنند.


به گزارش ایسنا، امیرحسین میرآبادی در نشست خبری امروز که در محل ساختمان معاونت علمی برگزار شد، در خصوص کسب وکارهای بین‌المللی با بیان اینکه این مرکز مسؤولیت توسعه ارتباطات علمی و فناوری را در سطح بین المللی برعهده دارد، گفت: مرکز تعاملات کلیه تعاملات بین‌المللی در حوزه علم و فناوری را به صورت متمرکز دنبال می‌کند و در این راستا ما در ۴ حوزه فعالیت داریم که یکی از آنها ارتباطات علمی و سرمایه انسانی و بیشتر تمرکز ما در این حوزه مرتبط با متخصصان ایرانی خارج و متخصصان خارجی است که در ایران هستند و خدمات ویژه‌ای را ارائه می‌دهند. این ماموریت یکی از ماموریت‌های مهمی در مرکز و کشور است، چون تقویت و پتانسیلی که ایرانیان متخصص خارج از کشور دارند، در همه حوزه‌ها می‌تواند به کشور کمک‌کننده باشد.


وی با اشاره به علاقه‌مندی ایرانیان متخصص خارج از کشور برای توسعه تعاملات، افزود: بهره‌گیری از آن نیازمند پلی است که این ارتباطات شکل بگیرد و به آکوسیستم فناوری داخل کشور متصل شوند که در این حوزه ارتباطات بسیار نزدیکی را با شورای عالی ایرانیان خارج از کشور داریم، به گونه‌ای که مسؤولیت علم و فناوری این شورا بر عهده مرکز تعاملات علم و فناوری معاونت علمی است که این امر بستری برای تعریف حمایت‌ها از این متخصصان خواهد بود.


میرآبادی توسعه کسب و کارها را از دیگر محورهای فعالیت این مرکز عنوان کرد و ادامه داد: در دوره جدید معاونت علمی، علاوه بر علم و فناوری، مسؤولیت اقتصاد دانش‌بنیان به عنوان یک ماموریت به معاونت علمی از سوی رئیس‌جمهوری محول شد؛ چرا که یکی از ارکان تحقق رشد اقتصاد دانش‌بنیان توسعه بازارهای بین‌المللی است و این موضوع یکی از حوزه‌های در دستور کار مرکز تعاملات است که پیگیری می‌شود.


وی با بیان اینکه در مرکز تعاملات، معاونت ویژه‌ای برای کسب و کارها تشکیل شده است، اظهار کرد: در این زمینه برنامه‌های زیادی را در دستور کار دارند. نمونه آن برگزاری رویدادهای بین‌المللی و حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در رویدادهای بین‌المللی است که از سوی معاونت علمی مورد حمایت قرار گرفته است.


میرآبادی، تبادلات فناوری و ارتباطات بین‌المللی در لایه همکاری دولتی را از دیگر برنامه‌های در دستور کار این مرکز نام برد و خاطر نشان کرد: ایجاد ارتباط میان دولت‌ها، استفاده از ظرفیت عضویت کشورها در نهادهای بین‌المللی، پیمان‌های چند جانبه، استفاده از ظرفیت نهادهای بین‌المللی فعال در حوزه علم و فناوری و بهره‌برداری از کمیسیون‌های مشترک از موضوعاتی است که در این مرکز دنبال می‌شود.


رئیس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری ادامه داد: سندی به نام «سند جامع توسعه روابط علمی بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران» را داریم که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و مسؤولیت اجرایی‌سازی این سند بر عهده معاونت علمی است که این سند از  سوی مرکز تعاملات در حال پیگیری است.


وی اضافه کرد: برای این منظور ارتباط نزدیکی با شورای عالی انقلاب فرهنگی و سایر دستگاه‌های مرتبط با علم و فناوری داریم. این سند بستر بسیار مناسب برای توسعه روابط علمی و بین‌المللی است، چون اجرای آن حمایت‌های همه جانبه شورای عالی انقلاب فرهنگی را به همراه دارد.


میر آبادی افزود: بر این اساس طبق برنامه‌ریزی‌هایی که انجام دادیم، نقشه راهی برای اجرای این سند در حال تدوین است.


وی با اشاره به تفاوت‌های برنامه «کانکت» با «کانکت پلاس» برای بازگشت متخصصان ایرانی به کشور، گفت: تفاوت این دو برنامه تقویت جنبه اقتصاد دانش‌بنیان آن است و از این روست که در دوره جدید برنامه «کانکت» که از آن با نام «کانکت پلاس» یاد می‌کنیم و اجرای آن را از ابتدای سال ۱۴۰۲ آغاز کرده‌ایم، سعی شده تمرکز بر تاسیس شرکت‌های دانش‌بنیان توسط متخصصان ایرانی مقیم خارج باشد و تلاش شده تا آنها را مورد حمایت قرار دهیم.


رئیس مرکز تعاملات علمی و فناوری معاونت علمی با بیان اینکه در حال حاضر موضوعاتی چون جذب هیات علمی، برگزاری دوره‌های پسادکتری و حضور در کنفرانس‌ها و رویدادها مطرح است، تاکید کرد: اگر چه اینها موضوعات مورد حمایت ما است، ولی با توجه به ظرفیتی که در کشور در حوزه دانش‌بنیان‌ها ایجاد شده است و علاقه‌مندی که برای ثبت شرکت و ایجاد شرکت‌ در کشور وجود دارد، نگاه ویژه‌ای به آن داشتیم و تقریبا تا نیمه اول سال حدود ۴۰۰ پیشنهاد تاسیس شرکت داشتیم که عدد بسیار جذابی است؛ چرا که افرادی که درخواست ثبت شرکت دارند، همگی افرادی هستند که تجربه و فعالیت خوب اقتصادی در خارج از کشور دارند و منتقل شدن این تجارب، زنجیره ارزشمندی را در کشور ایجاد می‌کند و می‌تواند موتور محرکی باشد برای بخش های مختلف.


دانشجوی خارج از کشور


میرآبادی در خصوص دانشجویان ایرانی خارج از کشور، توضیح داد: دانشجویان می‌توانند به کشور تردد کنند و مشکلی ندارند.


وی با بیان این که برای عضویت نخبگان در بنیاد ملی نخبگان باید ۱۲۰ امتیاز باشد، گفت: این امتیاز برای متخصصان خارج از کشور ۴۰۰ امتیاز است و عضویت آنها سختگیرانه‌تر است و شاخص‌های ما نیز بر اساس فعالیت‌های فرد در خارج از کشور است.


به گفته رئیس مرکز تعاملات علمی و فناوری معاونت علمی، شاخص‌های ارزیابی محققان ایرانی مقیم خارج شامل مواردی چون اشتغال به کار در یک شرکت فناور و یا خودش دارای یک شرکت فناور باشد و یا عضو هیات علمی یک دانشگاه اثرگذار باشد.


وی تاکید کرد: شرط بهره‌مندی محققان ایرانی مقیم خارج برای شرکت در طرح پروژه جایگزین خدمت سربازی، فارغ التحصیلی آنها است.


همکاری ما با دستگاه دیپلماسی کشور


میرآبادی با تاکید بر اینکه همکاری ما با معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه بسیار تنگاتنگ است، گفت: ما تقربیا جلسات هفتگی مستمری را داریم، ضمن آنکه یکی از بندهای سند جامع توسعه روابط علمی بین‌المللی بر توسعه ارتباط با دستگاه‌های فعال در این حوزه از جمله وزارت امور خارجه تاکید دارد.


رئیس مرکز تعاملات علمی و فناوری معاونت علمی، خاطر نشان کرد: یکی از الزاماتی که برای اجرایی‌سازی این سند تعریف شد، ایجاد کمیته مشترک میان معاونت علمی به نمایندگی از مرکز تعاملات و وزارت امور خارجه به نمایندگی معاونت دیپلماسی اقتصادی مد نظر قرار گرفت و تاکنون ۲۲ جلسه از این کمیته مشترک تشکیل شده است.


وی گفت: موضوعات مربوط به تعاملات بین‌المللی شرکت‌های دانش‌بنیان و مرتبط با وزارت امور خارجه در این جلسه، مطرح و راهکارهایی برای آنها تدوین می‌شود. نمونه آن موضوع تعریف سبدهای صادراتی و نیازمندی‌هایی که سفارتخانه‌ها برای معرفی دستاوردهای فناورانه و محصولات دانش‌بنیان ایرانی که بتوانند بازارهایی را در کشورهای دیگر ایجاد کنند، است.


میر آبادی با تاکید بر اینکه ۲۲ سبد صادراتی در تعامل با وزارت امور خارجه تعریف شده است. اظهار کرد: اطلاعات دستاوردهای شرکت‌های دانش‌بنیان را آماده کرده و در اختیار وزارت امور خارجه قرار دادیم و از طریق معاونت دیپلماسی اقتصادی این وزارتخانه در اختیار سفارتخانه‌ها قرار گرفت. این امر موجب شد تا سفرای کشور به تناسب ملاقات‌هایی که انجام می‌دهند، این دستاوردها را معرفی کنند.


رئیس مرکز تعاملات علمی و فناوری معاونت علمی با بیان اینکه در این سبد صادراتی ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان به زبان انگلیسی تهیه شده است، افزود: در گذشته محصولات دانش‌بنیان تهیه شده بود، ولی از آنجایی که تفکیک حوزه‌ای نشده بود، استفاده از آن لیست دشوار بود و در اقدامی که صورت گرفت، دستاوردهای دانش‌بنیان ایران در اختیار سفارتخانه‌ها قرار گرفت. تلاش داریم تا این بسته‌ها به زبان عربی نیز آماده شوند.


میر آبادی اظهار کرد: تعداد زیادی از پذیرش هیات‌های خارجی ناشی از مذاکراتی است که بر اساس سبدهای صادراتی انجام شده است.


به گفته این مقام مسؤول، حدود ۷۰۰ محصول دانش‌بنیان قابلیت صادراتی دارند.


وی افزود: استفاده از ظرفیت سفارتخانه‌ها بعد از تشکیل این کمیته مشترک بسیار زیاد شده، ضمن آنکه تعاملات ما با سفارتخانه‌ها ارتقاء یافته است. به گونه‌ای که همه سفرایی که برای ماموریت اعزام‌ می‌شوند،  پیش از اعزام، نشست اختصاصی با مرکز تعاملات علم و فناوری دارند و هدیه فناورانه را نیز در اختیار سفرا قرار می‌دهیم تا در اولین ملاقات این هدایا را دهند.


نمایشگاه‌های فناورانه


رئیس مرکز تعاملات علمی و فناوری معاونت علمی با بیان اینکه نمایشگاه‌ها در چند مدل طراحی شده است، گفت: این نمایشگاه‌ها یا در قالب پاویون‌ها است و یا در قالب اعزام هیات‌هایی است که غرفه‌هایی ایجاد می‌شود و یا اعزام‌های مستقل است و هر کدام از این مدل‌ها دارای حمایت‌های متفاوتی هستند.


وی خاطرنشان کرد: در آن دسته از نمایشگاه‌هایی که در تعامل با وزارت امور خارجه اجرایی می‌شود، با تعاملات انجام شده با کشور مقصد، یکسری مزایایی دریافت می‌شود. مثلا در نمایشگاه یونان، با رایزنی سفارت ایران در یونان، غرفه ارائه شده به جمهوری اسلامی ایران، رایگان بود.


صادرات خدمات


میرآبادی صادرات خدمات را از دیگر زمینه‌های فعالیت این مرکز نام برد و تاکید کرد: با همکاری برخی از ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی اقداماتی را شروع کردیم، نمونه آن همکاری با ستاد خلاق برای دستاوردهای حوزه صنایع خلاق و فرهنگی و با ستاد اقتصاد دیجیتال در زمینه صادرات خدمات فناوری اطلاعاتی است.


وی افزود: این‌ها در سبدهای صادراتی قرار نگرفته است و به صورت جداگانه پیگیری می‌شود.


همکاری با روسیه


رئیس مرکز تعاملات علمی و فناوری معاونت علمی، روسیه را یکی از کشورهای با تعاملات بالا در همکاری‌ها دانست و افزود: در چند هفته قبل معاون علمی رئیس‌جمهوری سفری به روسیه داشت و ملاقات‌هایی را با دستیار ویژه رئیس‌جمهور این کشور داشت و گفت‌وگوهای وسیعی داشتیم.

منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز